Blog
25.01.2022 22:37

Wat zijn harde lenzen

Wat zijn harde lenzen

Harde contactlenzen zijn gemaakt van een gasdoorlatend materiaal om zuurstof door te laten en de ogen te bereiken. Lees er meer over.

    Als u termen hoort als "gasdoorlatende lenzen", "GP-lenzen", "rigide gasdoorlatende lenzen", "RGP-lenzen" of "zuurstofdoorlatende lenzen", verwijzen deze allemaal naar harde contactlenzen.

    Gasdoorlatende contactlenzen zijn harde lenzen gemaakt van duurzame kunststoffen die zuurstof door de lens laten. Deze lenzen worden ook wel GP-lenzen, starre gasdoorlatende lenzen, RGP-lenzen en zuurstofdoorlatende lenzen genoemd.

    De eerste soorten harde contactlenzen werden van glas gemaakt, en later, in 1936, werd een soort kunststof genaamd polymethylmethacrylaat (PMMA) ontdekt en gebruikt als vervanging voor glas. Het nadeel van PMMA was echter dat het ondoordringbaar was voor zuurstof en allerlei gassen in het algemeen, terwijl het oog een aanzienlijke hoeveelheid zuurstof nodig heeft.

    Inmiddels zijn er gasdoorlatende lenzen ontwikkeld die siliconen bevatten, waardoor ze flexibeler zijn dan harde PMMA-lenzen. Silicone laat zuurstof door de harde lens om het hoornvlies gezond te houden.

    In feite laten veel moderne harde lenzen meer zuurstof door naar het hoornvlies dan de meeste zachte contactlenzen. Ze zijn ook gemakkelijker aan te brengen, zodat ze goed op hun plaats blijven zitten terwijl u sport of andere activiteiten onderneemt.

 

    Wat zijn de voordelen van GP lenzen?

    Er zijn veel voordelen verbonden aan het dragen van gasdoorlatende contactlenzen ten opzichte van zachte contactlenzen, maar het is goed om te weten dat het kiezen van de juiste lenzen strikt op advies van uw oogarts gebeurt. Het is ook goed om te weten dat de keuze voor harde lenzen geen vrijstelling inhoudt van het gebruik van verzorgingsvloeistoffen, en voor het helderste zicht en het meest comfortabele draaggevoel wordt het juiste gebruik van harde contactlensvloeistoffen aanbevolen.

- Helderder zicht: Harde lenzen zijn gemaakt van hard plastic, zodat ze de hele dag hun vorm behouden - zelfs wanneer u knippert, zodat u zo helder en nauwkeurig mogelijk kunt zien.

- Duurzaamheid: GP lenzen breken of splinteren niet gemakkelijk en zijn daarom duurzamer en gaan langer mee dan zachte lenzen.

- Weerstand tegen eiwit- en lipide-afzettingen: Gasdoorlaatbare lenzen bevatten geen water in hun samenstelling, dus eiwitten en vetafzettingen uit uw tranen zullen niet aan de lens blijven kleven.

- Betaalbaarheid: Stijve lenzen gaan tot een jaar mee, of zelfs twee, dus je hoeft ze niet te vervangen, waardoor ze goedkoper zijn dan zachte lenzen.

 

    Wie kan baat hebben bij GP lenzen?

    Hoewel gasdoorlatende lenzen niet voor iedereen geschikt zijn, kiezen veel mensen ervoor om ze te dragen om de volgende zichtproblemen te corrigeren:

- Astigmatisme: harde lenzen worden voorgeschreven wanneer zachte contactlenzen niet helder genoeg zicht geven.

- Presbyopie: harde lenzen zijn verkrijgbaar in diverse bifocale en multifocale uitvoeringen en zorgen voor een betere gezichtsscherpte.

- Keratoconus: GP-lenzen bieden het helderst mogelijke zicht om ernstige zichtproblemen te helpen corrigeren.

- Hoornvliesaandoeningen: gasdoorlatende lenzen kunnen worden voorgeschreven voor een reeks van hoornvliesvervormingen of fragiele hoornvliezen.

- Beheer van bijziendheid: GP lenzen worden gebruikt voor ortho-k behandelingen en worden 's nachts gedragen om het hoornvlies opnieuw vorm te geven in een poging om de progressie van bijziendheid te stoppen of te vertragen.

 

    Wat moet ik weten als drager?

    Als het gaat om "Hoe we onze lenzen op de juiste manier moeten dragen", is het duidelijk dat we zowel de instructies van onze oogarts als de instructies op de bijsluiters van de producten die we gebruiken moeten volgen. Ongeacht het type lens dat we gebruiken, is het noodzakelijk om over de juiste vloeistoffen te beschikken.

    Als u wilt dat uw harde contactlenzen zo lang mogelijk meegaan, dan moet u ze goed verzorgen. Zo vermindert u het risico op ooginfecties, krassen op het hoornvlies en andere complicaties die door het dragen van de lenzen worden veroorzaakt.

- Dagelijks reinigen van harde contactlenzen is essentieel. Het is ook belangrijk om uw contactlensdoosje elke dag te reinigen met de nodige oplossingen.

- Gebruik geen kraanwater! Bacteriën in kraanwater kunnen aan contactlenzen blijven kleven. Gebruik in plaats daarvan reinigingsvloeistoffen die speciaal voor harde contactlenzen zijn samengesteld, hetzij reinigende, desinfecterende of zelfs multifunctionele vloeistoffen.

- Neem voorzorgsmaatregelen bij het zwemmen of baden! Kraanwater kan het risico op een ooginfectie verhogen, dus u moet het dragen van contactlenzen in deze situaties zo veel mogelijk vermijden. Een oplossing zou zijn om een zwembril te dragen die voorkomt dat water in contact komt met de lenzen.

- Vervang uw contactlensvloeistof regelmatig! Hoewel harde contactlenzen jarenlang mee kunnen gaan, moet het lenskapje om de paar maanden worden vervangen om besmetting met ziektekiemen die ooginfecties kunnen veroorzaken, te voorkomen.

- Vermijd speeksel! Reinig uw contactlenzen nooit met speeksel. Dit bevat bacteriën die uw ogen kunnen beschadigen.

- Reinig uw handen grondig telkens wanneer u uw contactlenzen aanraakt. Was ze met zeep voordat u uw contactlenzen in- of uitdoet.

- Slaap niet met contactlenzen in! Dit kan het risico op een ooginfectie verhogen.

 

    Harde contactlenzen hebben dus vele voordelen en zijn geïndiceerd voor vele ooggezondheidsproblemen, maar toch mogen ze niet worden gekocht en gedragen zonder het advies van uw oogarts! Voor meer draagcomfort, langdurig dragen van de lenzen en het helderste zicht is het bovendien raadzaam de juiste harde contactlensvloeistoffen te gebruiken.