Tips voor dragers van harde contactlenzen
Tips over de ideale manier om harde lenzen te dragen: hoe ze in het oog te brengen en uit het oog te nemen, de reiniging en hygiëne ervan, algemene tips.
Harde, gasdoorlaatbare contactlenzen (RGP) zijn gemaakt van een materiaal dat zuurstof veel gemakkelijker doorlaat en het oogoppervlak bereikt. Ze geven een helder zicht en zijn ideaal voor het corrigeren van diverse oogafwijkingen zoals astigmatisme. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en te onderhouden en zijn veel duurzamer dan zachte lenzen.
Het juiste onderhoud en gebruik van lenzen zorgt voor comfort voor het oog en houdt zowel de gezondheid van de lenzen als van de ogen op peil. Omdat elke stap in het gebruik en onderhoud van contactlenzen relevant is, volgt hier een lijst van suggesties over wat wel en wat niet te doen bij het hanteren van harde lenzen.
Hygiëne van harde contactlenzen:
Er is een minimaal risico op ooginfecties bij het dragen van lenzen van welk type dan ook, zoals te verwachten is wanneer vreemde voorwerpen in het oog worden gebracht. Het is daarom raadzaam uw handen grondig te wassen met water en zeep voordat u uw ogen of contactlenzen aanraakt.
Let op het soort zeep dat u gebruikt! Geurloze zeep wordt aanbevolen, en veeg uw handen vervolgens af met een schone, pluisvrije handdoek.
Door aandacht te besteden aan hygiëne en regelmatige controles, kunt u ervoor zorgen dat uw risico op ooginfecties laag is.
Het inbrengen van harde contactlenzen:
Om verwarring te voorkomen, brengt u altijd eerst dezelfde contactlens in.
Controleer of de lens niet beschadigd is. Gebruik een druppel bevochtigingsvloeistof of zoutoplossing aan beide zijden van de lens. Houd het onderste ooglid vast met een vinger en het bovenste ooglid met een vinger van de andere hand. Neem de lens op de vingertop en plaats hem dan voorzichtig in het midden van het oog.
Als de lens naar de rand van het ooglid valt, probeer hem dan voorzichtig terug te bewegen naar het midden van het oog.
Knipper een paar keer om ervoor te zorgen dat de lens op de juiste plaats blijft zitten. Dit zorgt er ook voor dat er tranen onder de lens kunnen stromen, wat een kussen van comfort toevoegt.
Uitnemen van harde contactlenzen:
Wees bij het uitnemen van lenzen voorzichtig waar u ze uitneemt, zodat als u ze laat vallen, ze gemakkelijk terug te vinden zijn. Probeer ze in de mate van het mogelijke niet boven een wastafel uit te nemen.
Om verwarring te voorkomen, dient u altijd eerst dezelfde contactlens uit te nemen. Om het gemakkelijker te onthouden, kunt u altijd één lens kiezen waarmee u het proces van lenzen in- en uitnemen begint.
Er zijn twee methodes om lenzen uit te nemen:
1. De knippermethode:
- Kijk recht vooruit.
- Open uw ogen zodat uw oogleden zich boven en onder uw contactlenzen bevinden.
- Trek met uw middelvinger stevig aan de huid bij de buitenste ooghoeken.
- Sluit langzaam uw oogleden en u kunt voelen dat het ooglid de rand van de lens raakt.
- Knipper langzaam met uw ogen totdat de lens eruit komt.
- Zorg dat u de lens kunt opvangen met een schone witte handdoek of tissue.
- De lens kan op uw wang of een ander oppervlak vallen.
2. Twee-vinger methode:
- Houd uw bovenste ooglid tegen uw wenkbrauw met de middelvinger van één hand om te voorkomen dat uw wimpers in de weg zitten.
- Trek uw onderste ooglid naar beneden met de middelvinger van uw andere hand.
- Trek uw oogleden zachtjes naar elkaar toe en duw de lens eruit, beginnend bij uw buitenste ooghoek en werk in de richting van uw neus.
- Leg de harde lens na het verwijderen in een doorzichtig opbergdoosje gevuld met verse zoutoplossing.
Reinigen van harde contactlenzen:
Harde contactlenzen moeten elke keer dat ze worden gebruikt worden schoongemaakt. Breng de door uw contactlensspecialist aanbevolen vloeistof voor harde contactlenzen aan op beide zijden van uw lenzen en maak ze schoon door er zachtjes met uw vingers of in de palm van uw hand over te wrijven.
Afhankelijk van het advies van de arts kunnen af en toe enzymatische reinigers worden gebruikt om eiwitten en afzettingen van de lenzen te verwijderen.
Desinfectie van harde contactlenzen:
Plaats de contactlenzen na het reinigen in hun eigen doosje en dek ze volledig af met een vers laagje bewaarvloeistof.
De vloeistof moet steeds worden weggegooid wanneer de lenzen worden gebruikt (bv. wanneer u de lenzen uit de houder neemt, kunt u de bestaande vloeistof weggooien, en wanneer u de lenzen weer in de houder wilt doen, moet u ze afdekken met verse vloeistof).
De lenshouder moet wekelijks worden schoongemaakt met verse bewaarvloeistof, afgeveegd met een tissue en aan de lucht laten drogen.
Vervang de lenshouder telkens wanneer de verzorgingsvloeistof wordt vernieuwd.
Als u make-up draagt wanneer u harde contactlenzen draagt:
Make-up mag worden aangebracht nadat de contactlens op het oog is geplaatst. Ook make-up mag pas worden verwijderd nadat de lens uit het oog is gehaald.
Gebruik niet-vette make-up om afzetting van eiwitten op de lens te voorkomen en vermijd ook het aanbrengen van make-up in het oog.
Handcrème mag pas worden aangebracht nadat de harde contactlenzen zijn gehanteerd.
Als make-up of haarlak wordt gebruikt om make-up of haar te fixeren, is het ideaal de ogen gesloten te houden.
Dagelijks zicht bij het dragen van harde contactlenzen:
Controleer uw ogen elke dag voor en na het inbrengen van de lenzen in uw ogen.
Als u wazig ziet, rode ogen hebt, de lenzen niet comfortabel aanvoelen op uw ogen, het gevoel hebt dat uw ogen vermoeid zijn, neem de lenzen dan uit uw ogen.
Draag geen contactlenzen die ongemak veroorzaken aan het oog. Raadpleeg uw oogarts over mogelijke oplossingen.
Algemene tips voor als u harde contactlenzen draagt:
- Gebruik nooit kraanwater om lenzen schoon te maken. Dit kan leiden tot ernstige problemen, waaronder ooginfecties of hoornvliesaandoeningen. Volg de instructies van de fabrikant voor het reinigen, desinfecteren en dragen van uw contactlenzen.
- Als u van lenzenvloeistof wilt veranderen, raadpleeg dan eerst uw oogarts.
- Draag harde contactlenzen niet langer in uw ogen dan de door uw oogarts aanbevolen tijd, die altijd minder dan 16 uur per dag bedraagt.
- Slaap niet met contactlenzen in welke vorm dan ook, tenzij ze speciaal ontworpen zijn om 's nachts gedragen te worden.
- Ga niet baden of douchen en ga niet zwemmen met contactlenzen in uw ogen. Dit verhoogt het risico op een ooginfectie die het zicht kan bedreigen aanzienlijk.
- Verwissel uw contactlenzen niet voor die van iemand anders.
- Ga regelmatig naar uw oogarts, minstens één keer per jaar, of vaker, afhankelijk van het advies of de problemen van uw arts.
- Het beste is dat u uw bril altijd bij u draagt voor het geval uw zicht wazig wordt, uw ogen geïrriteerd raken of uw contactlenzen ongemak veroorzaken en u ze moet uitnemen.
Als u de bovenstaande stappen en tips volgt, zult u uw harde contactlenzen comfortabel kunnen dragen en het helderste en gezondste zicht hebben. Als u de regels inzake hygiëne en de instructies van uw oogarts opvolgt, zal het dragen van harde lenzen uw ogen zeker een aangenaam gevoel geven.