Kruiden - Vrienden van onze ogen Deel 1
Men zegt dat de natuur een remedie heeft voor alles; we hoeven alleen maar te weten waar we moeten zoeken.
Men zegt dat de natuur een remedie heeft voor alles; we hoeven alleen maar te weten waar we moeten zoeken. Voor de meeste kwalen kunnen we enkele nuttige medicinale kruiden vinden, of het nu gaat om spijsverteringsproblemen, bloeddrukproblemen, of - om bij het onderwerp te blijven - ooggerelateerde klachten.
Het is belangrijk om altijd medische hulp te zoeken voor symptomen die binnen 1-2 dagen niet verbeteren, maar tot die tijd is het goed om te weten welke planten in de natuur (of in kruidenierswinkels, apotheken) kunnen koelen, hydrateren of ontstekingen in de ogen kunnen verminderen.
Medische Aloë - Aloë Vera (Aloe barbadensis miller)
Het kalmerende effect van aloë vera-extract wordt veel gebruikt voor zowel medische als cosmetische doeleinden. De celregenererende en immuunversterkende effecten zijn sinds de oudheid bekend. Het kan een remedie bieden voor tal van ziekten, huidproblemen en ontstekingssymptomen, voornamelijk dankzij de gelachtige substantie die in de bladeren van de plant zit.
Rol in de oogheelkunde Vanwege de infectie-inhiberende, antibacteriële en ontstekingsremmende effecten wordt aloë vera vaak gebruikt om oogklachten te behandelen. In gevallen van conjunctivitis koelt het de rode, jeukende, branderige ogen. Het is ook een goede keuze voor mensen met droge ogen omdat het effectief hydrateert, waardoor tranen veroorzaakt door droogheid, irritatie en oogvermoeidheid worden verminderd.
Samenstelling: Mono- en polysacchariden, aminozuren, enzymen, caroteen, choline, mineralen, vitaminen (A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E,)
Venkel (Foeniculum vulgare)
Venkel, naast dat het een populaire specerij is, is ook een kruid met sterke antibacteriële eigenschappen.
Het is een mucolytisch, diuretisch, bloedzuiverend, spijsvertering-assisterend plant dat ook een visieverbeterend effect heeft. Het speelt een belangrijke rol in de tandheelkundige en mondverzorging.
Rol in de oogheelkunde Venkel is een populair ingrediënt voor het kalmeren van de ogen. Het kalmeert ontstoken, rode ogen en verbetert verzwakt zicht dat typisch is voor ouderdom. In de volksgeneeskunde wordt venkel's lauwe, gezeefde aftreksel met succes gebruikt voor verschillende oogontstekingen. Als oogspoeling dient het ook goed bij ernstigere oogaandoeningen zoals cataract of glaucoom.
Samenstelling: Etherische olie, trans-anethole, fenchon, vetolie, suiker, eiwit
Gewone Sleutelbloem - Hoge Sleutelbloem (Malva silvestris)
Gewone sleutelbloem, ook bekend als hoge sleutelbloem, is een waardevolle medicinale plant die populair is als thee-substituut vanwege de smaak. Bovendien, dankzij de gunstige effecten, bestrijdt het met succes onder andere zure reflux, enteritis, ontsteking van de luchtwegen, of keel- en amandelontsteking.
Rol in de oogheelkunde Bladeren, bloemen en wortels van de gewone sleutelbloem worden gebruikt voor genezing. Door het ontstekingsremmende en kalmerende effect is het bloemenaftreksel uitstekend voor de behandeling van conjunctivitis. In gevallen van traanbuisstoornissen optimaliseert het de traanproductie, wat bijdraagt aan een goede hydratatie van de ogen.
Samenstelling: Malvine, anthocyaan, flavonoïde-sulfaat, glycosiden, plantaardige slijmstoffen, kleurstof, tannines
Witte Sleutelbloem - Marshmallow (Althaea officinalis)
De zoete, pittige witte sleutelbloem is een veelzijdige plant. Het is populair als siroop vanwege de smaak, maar het heeft ook een gunstig effect op de gezondheid. Het kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast voor een breed scala aan klachten, van hoest tot wondgenezing en rugpijn tot zure reflux.
Rol in de oogheelkunde Dankzij de kalmerende en verzachtende eigenschappen is de witte sleutelbloem een uitstekende ontstekingsremmende kruid. Het bloemenaftreksel wordt vaak gebruikt voor oogcompressen. Dergelijke compressen bieden een oplossing voor het behandelen van ontstekingsklachten aan de ogen. Het kalmeert de slijmvliezen, vermindert afscheidingen en vermindert de roodheid van de ogen.
Samenstelling: Alanine, asparagine, betaïne, bètacaroteen, zink, tannines, efedrine, fosfor, glucose, herniarine, invert-suiker, calcium, calciumfosfaat, calciumoxalaat, kalium, kobalt, cafeïnezuur, magnesium, mangaan, natrium, slijmstoffen, palmitinezuur, selenium, ijzer, vitaminen B1, B2, B3, C
Kamille (Matricaria recutita, Chamomilla)
Kamille is een van de oudste medicinale kruiden, met genezende records die meer dan tweeduizend jaar teruggaan. Het kan bijna universeel worden toegepast en dekt een breed scala aan gezondheidsproblemen. Onder andere ondersteunt het het spijsverteringsstelsel, vermindert het ontstekingen, kalmeert het de zenuwen, en optimaliseert het de werking van detoxificerende organen.
Rol in de oogheelkunde Een kamille-aftreksel of kompres gemaakt van kamille is een effectieve methode voor het behandelen van ontstekingssymptomen aan de ogen. Het kan ook worden toegepast bij irritatie of vermoeide ogen door stof of allergieën. Hoewel kamillekompressen niet worden aanbevolen voor tranende ogen, helpt spoelen met het aftreksel om de symptomen te verlichten, waardoor de branderige of stekende sensatie vermindert.
Samenstelling: Etherische olie, bisabolol, flavonoïden, glycosiden, plantaardige zuren, coumarine, plantaardig slijm, choline, bitterstoffen, suiker
We zijn snel terug met deel 2 van de serie, waarin je meer nuttige medicinale kruiden kunt leren kennen.