5+1 misvattingen over het gebruik van contactlenzen
Goed om te weten welke geruchten je niet moet geloven.
Ben je een ervaren contactlensdrager? Geweldig! Dan zul je waarschijnlijk glimlachen om de volgende mythen, maar het is mogelijk dat we je toch iets nieuws kunnen vertellen! Als je echter net begint met het dragen van contactlenzen, of overweegt om een geschiktheidsonderzoek te ondergaan, is het goed om te weten welke geruchten er rondgaan op het internet of mond-tot-mond, die je niet moet geloven.
Contactlenzen zijn zeer effectieve kleine hulpmiddelen die veel mensen helpen om scherp te zien in hun dagelijks leven. Of je ze nu dagelijks draagt of alleen bij bepaalde gelegenheden, ze dragen veel bij aan comfort. In tegenstelling tot brillen beslaan ze niet, je hoeft niet voortdurend naar ze te zoeken, en ze belemmeren je perifere zicht niet, wat belangrijk is, bijvoorbeeld bij het autorijden.
De lenzen van vandaag zijn gemaakt van moderne materialen, met geavanceerde technieken, en hun draagbaarheid is niet eens te vergelijken met die van hun voorgangers. Toch zijn er veel misverstanden over het dragen ervan die het waard zijn om te verduidelijken. Laten we de meest voorkomende bekijken!
1. Je kunt ze niet in je ogen doen
Een van de grootste angsten van degenen die nog nooit contactlenzen hebben gedragen, is dat ze ze niet kunnen inbrengen omdat ze hun eigen ogen niet kunnen aanraken. Nou, dit is eigenlijk een natuurlijke bezorgdheid omdat het aanraken van je eigen oogbal buiten de comfortzone van de meeste mensen valt. Het goede nieuws is echter dat
- ten eerste, de specialist je leert hoe je de lenzen veilig kunt inbrengen en verwijderen
- ten tweede, het kan snel geleerd worden, zodat het al snel geen ontmoedigende taak meer is!
2. De contactlens valt uit het oog
De contactlens valt NIET uit het oog, op voorwaarde dat:
- een optometrist of oogarts heeft bepaald welke contactlens de ideale keuze voor jou is
- je altijd het voorgeschreven type koopt, met de juiste krommingswaarden
- Dus de lens past perfect op de oogbal en valt niet zomaar uit!
3. Veroorzaakt ontsteking
Laten we het even hebben over de juiste hygiënische omstandigheden voor het gebruik van contactlenzen, zodat je kunt zien welke regels strikt gevolgd moeten worden:
- Was altijd je handen voordat je de lens inbrengt of verwijdert!
- Na het wassen van je handen, gebruik bij voorkeur een pluisvrije handdoek of papieren handdoek om je handen te drogen!
- Gebruik altijd hoogwaardige contactlensoplossing!
- Heb altijd het bewaardoosje bij de hand!
- Desinfecteer het doosje minstens één keer per week met heet water!
- Overschrijd de aanbevolen draagtijd niet!
- Maak de lenzen niet schoon met water of speeksel!
- Als je naar een plek gaat waarvan je weet dat er geen goede hygiënische omstandigheden zijn (bijv. tijdens festivals), stap dan tijdelijk over op dagelijks wegwerplenzen!
- Geloof me, dit zijn allemaal vanzelfsprekende zaken, ze vereisen geen speciale aandacht om te volgen, maar als je ze niet vergeet, heb je veel gedaan om onplezierige oogontstekingen te voorkomen!
4. Contactlenzen zijn ongemakkelijk
Verwijs terug naar punt twee met dit misverstand: als je contactlenzen draagt die door een professional zijn voorgeschreven na een grondig onderzoek, dan zijn de contactlenzen niet alleen niet ongemakkelijk, je voelt ze zelfs niet op je ogen! Bovendien zijn de lenzen van vandaag gemaakt met zulke moderne technieken, van zulke hoogwaardige materialen, dat het dragen ervan nog nooit zo comfortabel is geweest!
5. De lens kan "verdwijnen" in de ogen
Dat kan niet: de ogen zijn bedekt door een membraan dat zich verbindt met het binnenoppervlak van de oogleden, waardoor de gebieden achter de oogbal worden "afgesloten". Dus noch de lens noch enig ander object kan daar achter verschuiven.
6. Kan de contactlens uit het oog vallen? Kan het daarin verdwijnen?
Als de parameters van de contactlens individueel door een professional worden bepaald, dan kan hij niet uit de ogen vallen. Tijdens het initiële onderzoek wordt de kromming van het hoornvlies bepaald, en de optometrist zal een contactlens voorschrijven met een perfect passende kromming. Dus de kans dat de contactlens uit het oog valt zonder externe inmenging is minimaal. De contactlens kan niet verdwijnen in het oog of achter de oogbal schuiven omdat de anatomie dat niet toestaat. Het kan echter verschuiven door tranen of wrijven, dus het is de moeite waard om hierop te letten tijdens het dragen.
+1. Contactlenzen als een luxe-artikel
Tegenwoordig zijn contactlenzen gemakkelijk toegankelijk, het is tijd om het vooroordeel te laten varen dat alleen de bevoorrechten kunnen genieten van de vele voordelen. Met de juiste informatie kun je ze eenvoudig bestellen bij onze online winkel. Maar onthoud altijd één ding: als je wilt overstappen van je gebruikelijke contactlenzen naar een ander type, raadpleeg dan altijd eerst je opticien of oogspecialist!